PROFESYONEL AVM YÖNETİMİ
Alışveriş merkezi sayısının hızla arttığı ülkemizde Avm yönetimi konusu da önemini arttırmaya başlamıştır.
Alışveriş merkezi sayısının hızla arttığı ülkemizde Avm yönetimi konusu da önemini arttırmaya başlamıştır. Alışveriş merkezi dendiğinde ziyaretçilerin, müşterilerin, firmaların ve Avm çalışanlarının tamamı akla gelmelidir.
Zira biri diğerinden bağımsız düşünülemez. Ziyaretçi Avm çalışanı ile, müşteri firmalar ile birebir iletişim halinde olduğu için, düzenin sağlanması ve huzurlu bir çalışma ortamının tesis edilmesi için Avm yönetimi işinin ehli kişilerden oluşmalıdır.
Avm yönetimi tamamıyla ciddiyet içerisinde yürütülmeli, hümanist bakış açısı benimsenerek çalışan, müşteri ve yatırımcıların her birine ayrı bir birey olarak yaklaşılmalıdır. İnsanlara önemsendiğini hissettirmeli, ödül-ceza dengesini adil bir şekilde sağlamalıdır.
Alışveriş merkezlerine yönetici olarak görevlendirilenlerin geçmiş iş deneyimleri olsa bile Avm yönetimi nasıl yapılır konusunda ciddi araştırmalar yapmaları gerekir; çünkü her alışveriş merkezinin kendine özgü yapısı ve sistemi olur.
AVM YÖNETİCİLİĞİ
AVM Yöneticiliğinde Verilen Bazı Hizmetler
ASANSÖR BAKIM HİZMETLERİ
Binalarda yer alan asansörlerin güvenli ve süre bir şekilde çalıştırılması gerekenler yapılmaktadır. *Periyodik bakımlar. *Arızaların giderilmesi. *Revizyon işlemlerinin yapılması. *Güvenli asansör olduğuna yönelik yeşil etiket alınması.
KENDİNE ÖZGÜ YAPISI
Alışveriş merkezlerine yönetici olarak görevlendirilenlerin geçmiş iş deneyimleri olsa bile Avm yönetimi nasıl yapılır konusunda ciddi araştırmalar yapmaları gerekir; çünkü her alışveriş merkezinin kendine özgü yapısı ve sistemi olur. Genel manada birçok kural tüm Avm’ler için geçerli olsa da, bünyesinde barındırdığı firmalar ve ziyaretçi portföyü açısından her biri farklı türde kabul edilmelidir.
EKİP OLUŞTURULMASI
Avm yönetim ekibi, ilk olarak AVM inşaatı esnasında oluşturulmalı, ilk etaptan sonuna kadar her aşama hakkında bilgi sahibi olmalıdır. Avm’nin bulunduğu lokal arenanın sosyal ve ekonomik durumundan haberdar olmalı, insanların ihtiyaçlarını kestirebilmeli, diğer alışveriş merkezlerinden geride kalmayacak şekilde planlama ve kiralama yapabilmelidir.
ANALİZ
Avm yönetimi, Avm içerisindeki kiracıların karlı bir şekilde işlevlerini sürdürebilmeleri ve kiralarını düzenli ödeyebilmeleri için gerekli ortamı hazırlamalıdır. Müşteri potansiyelini ve Avm’yi tercih etme sebeplerini iyi analiz edebilmeli, bu analiz neticesinde ziyaretçi sayısını arttırabilmelidir.
SEKTÖREL TAKİP
Sektörde rekabet eden diğer merkezleri takip ederek, onlardan daha iyi olmaya çalışmalı, yatırımcıların kendi merkezini tercih etmesi için cazip kampanyalar oluşturmalıdır. Müşterileri sürekli yeni bir anlayış ile karşılamalı, firmaları müşterilerin beklentileri konusunda bilgilendirmelidir.
PLANLAMA
Avm yönetimi konusunda kısa dönem için plan yapmalı, bu planı orta vadeli plan ile eşgüdümlü şekilde yürütmeli, uzun vadeli planların içine başarılı bir şekilde yerleştirebilmelidir. Tüm plan türlerinde ara değerlendirmeler yapmalı, aksayan yönleri iyileştirecek eylem planları oluşturmalıdır.